Penggunaan Teknologi Maklumat untuk membantu pembelajaran: Di manakah tahap kesediaan pelajar? / Peridah Bahari dan Salina Hamed - Bahari, Peridah; Hamed, Salina (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & and Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2005)
Penggunaan Teknologi Maklumat di dalam membantu pengajaran dan pembelajaran di institusi pengajian tinggi banyak diperkatakan dan dikaji ketika ini. Berbagai pihak telah menjalankan bermacam usaha untuk menerapkan penggunaan teknologi maklumat di dalam pengajaran dan pembelajaran dengan harapan ia dapat membantu para pelajar. Di dalam meneruskan usaha gigih ini, kesediaan para pelajar harus diambil kira untuk memastikan kejayaan usaha-usaha murni ini. Kajian kes yang dijalankan terhadap 38 orang pelajar mendapati secara keseluruhan 26 (68.3%) orang pelajar menilai diri mereka sebagai pengguna komputer yang kurang mahir (novice). Pelajar memaklumkan kebolehan di dalam penggunaan teknologi sebagai di tahap pertengahan. 42.1% memaklumkan tersangat bersetuju jika mereka diberikan peluang untuk menggunakan teknologi di dalam kerja kursus mereka