Satu kajian mengenai unsur seni reka dalam tembikar Cina / Azahar Mohd Husin - Mohd Husin, Azahar (1999)
Tujuan penulisan ini adalah untuk membuktikan bahawa Islam telah mula bertapak ke rantau Asia sebelum abad masihi lagi. Di samping itu juga penulisan ini dapat menggambarkan kebudayaan dan adat pada suatu masa dahulu serta mampu mengembalikan kegemilangan yang ada di zaman tersebut. Hasil maklumat yang diperolehi di dalam penulisan ini memberi gambaran yang jelas terhadap pertembungan budaya yang berlaku di antara Negara Timur dan Barat. Penulisan ini telah memberi beberapa manfaat kepada penulis dan juga para pembaca terutama kepada mereka yang meminati seni Islam. Para pembaca juga boleh membuat buku ini sebagai bahan rujukan untuk di masa akan datang. Di sampmg itu bagi penulis dengan cara ini penulis berpeluang berpeluang untuk melihat sendiri artifek tersebut dengan lebih dekat lagi. Kajian ini akan dibuat dengan berdasarkan beberapa buah tembikar dan cara untuk menganalisis bahan tersebut akan dibuat dengan cara menemuramah, membuat rujukan-rujukan di tempat-tempat yang boleh mendapatka bahan. Walau bagaimanapun penilaian pemerhatian dan analisis sendiri perIu diambil kira. Apa yang kita ketahui pada hari ini tembikar hanyalah satu bahan gunaan hanan sahaja yang digunakan oleh masyarakat setempat. Tetapi berapa ramaikah yang mengambil tahu., tentang cerita di sebalik tembikar ini. Tembikar yang mempunyai hiasan cantil sudah pasti mampu menarik minat pada pengguna dan disebalik kecantikan tembikar lUI tersimpan seribu maksud. Ternbikar Cina merupakan tembikar yang paling cantik dan halus buatannya sehingga hari ini ia tiada lagi mempunyai tandingan.