Imej dan identiti Jabatan Pertahanan Awam (JPA3). Satu tinjauan / Amli Shah Fuad Shah - Fuad Shah, Amli Shah (1999)
Dalam tahun 1951 " Civil Defence Ordinance1951" telah diluluskan. Sehubungan dengan itu dalam tahun berikutnya iaitu pada tahun 1952, sebuah jabatan bagi melaksanakan ordinan tersebut ditubuhkan dengan Jabatan Pertahanan Awam (JPA3). Apabila negara sudah mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, tanggungjawab Pertahanan Awam (JPA3 ) adalah terletak dibawah bidangkuasa Kerajaan Persekutuan seperti sebagaimana yang telah termaktub di dalam jadual kesembilan Perlembagaan Persekutuan . Berikutan daripada itu, dalam tahun 1958 Pertahanan Awam ( JPA3 ) menjadi sebagai unsur tetap dan penting dalam sistem Pertahanan negara.