Peranan Amanah Saham Nasional di dalam membantu meningkatkan taraf ekonomi bumiputra / Juhairi Mohamad Ali, Molkan Hj Mohammad Yusof dan Arba Abdul Rahman - Mohamad Ali, Juhairi; Hj Mohammad Yusof, Molkan; Abdul Rahman, Arba (Faculty of Administrative Science and Policy Studies, 1991)
Skim Amanah Saham NAsional (ASN) iaitu anak syarikat PNB yang dilancarkan pada 20 April 1981 adalah bertujuan untuk menggalakkan kaum Bumiputera me labur dan menyimpan melalui skim ini. Selaras dengan tertubuhnya Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan skim ASN, Bumiputera yang menggemblengkan tabung pelaburan Jangka panjang bukan sahaja dapat menikmati faedah daripada keuntungan modal tetapi telah memperlihatkan keupayaan skim ASN sebagai penggerak utama di dalam meningkatkan pemilikan ekuiti oleh individu Bumiputera di sektor korporat. Skim ASN yang dilancarkan adalah serentak dengan Rancangan Malaysia Keempat (RNE) untuk memastikan ekuiti saham Bumiputera benar-benar mencapai 30% seperti yang dicita-citakan dalam DEB menjelang 1990. Usaha penggemblengan simpanan dan pelaburan daripada masyarakat Bumiputera akan terus mengekalkan pegangan ekuiti di dalam semua sektor yang berpotensi untuk berkembang maju.