Pengaruh status ekonomi keluarga terhadap tahap motivasi dan pencapaian akademik pelajar Melayu : kajian terhadap pelajar Mengubah Destini Anak Bangsa / Zarul Azhar Nasir, Nor Zarina Mohd Salim and Jamilah Laidin - Nasir, Zarul Azhar; Mohd Salim, Nor Zarina; Laidin, Jamilah (Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (IMPAK), 2013)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungan diantara status ekonomi keluarga terhadap tahap motivasi dan pencapaian akademik dikalangan pelajar Melayu yang mengikuti program Mengubah Destini Anak Bangsa (MDAB). Untuk tujuan tersebut satu kajian soal selidik telah dilakukan ke atas 99 orang responden. Sejumlah 7 item berkaitan motivasi dan 11 item berkaitan status ekonomi keluarga telah diajukan kepada responden untuk mendapatkan pandangan mereka. Selain itu maklumat berkaitan profil demografi dan pencapaian akademik pelajar turut diperoleh. Dapatan kajian menunjukkan pembolehubah status ekonomi keluarga tidak signifikan dalam mempengaruhi pencapaian akademik pelajar (ρ=0.497) tetapi signifikan dalam mempengaruhi tahap motivasi pelajar untuk berjaya (ρ=0.035). Ujian analisis faktor mengklasifikasikan status ekonomi keluarga kepada dua kategori iaitu 1) kewangan untuk pembelajaran 2) penyediaan persekitaran kondusif untuk pembelajaran. Ujian-ρ mendapati faktor penyediaan persekitaran kondusif untuk pembelajaran signifikan dalam mempengaruhi tahap motivasi pelajar (ρ=0.013) manakala faktor kewangan tidak signifikan dalam mempengaruhi tahap motivasi pelajar (ρ=0.685). Pihak berkaitan perlu menitikberatkan aspek penyediaan persekitaran kondusif untuk pembelajaran dalam usaha mempertingkatkan tahap motivasi pelajar untuk berjaya.