Laporan Institusi ITM 1993-1994 / Institut Teknologi MARA - ITM, Institut Teknologi MARA (Institut Teknologi MARA, 1994)
Selaras dengan reso1usi kongres Ekonomi Bumiputera yang telah diadakan dalam tahun 1965,peranan pusat pengajian ini telah diperluaskan dan namanya ditukar kepada Maktab MARA. Jumlah dan peringkat pengajian telah dipertingkatkan. Permintaan untuk jenis dan bidang 1atihan yang ditawarkan menekankan keupayaan fizikal maktab dan beberapa bangunan terpaksa disewa. Akhirnya, sebidang tanah seluas 300 ekar di Shah A1am telah di1u1uskan untuk pembinaan kampus tetap dan pada 14 Oktober 1967, upacara perletakan batu asas telah di1akukan oleh A11ahyarham Tun Abdul Razak bin Hussein. Serentak dengan itu, Maktab MARA bertukar nama kepada Institut Teknologi MARA