Pembangunan manusia dari perspektif ekonomi Islam / Noor Saliza Zainal - Zainal, Noor Saliza (UiTM Kedah, 2003)
Pembangunan manusia merupakan fokus utama dalam pembangunan secara Islam. Manusia yang dididik dengan sistem Islam akan berperibadi mulia dan berupaya menyeimbangkan antara keperluan kerohanian dan kebendaan, dunia dan akhirat. Sebagai khalifah, manusia yang Islamik akan mengarah pembangunan negara dan ummah kepada pencapaian keredhaan Allah SWT.