Gambaran sektor pertanian padi di malaysia dan kepenggunaan tenaga buruh di sektor tersebut / Maznah Wan Omar - Wan Omar, Maznah (Universiti Teknologi MARA Kedah, Sungai Petani, 2002)
Sektor pertanian menghadapi satu cabaran di mana generasi muda tidak berminat untuk melibatkan diri dalam sektor pertanian padi. Masalah ini menjadi kritikat kerana umur petani sedia ada semakin meningkat dan terdapat banyak tanah-tanah pertanian terbiar yang tidak diusahakan. Situasi ini boleh mengancam masa depan industri pertanian padi.