Wakaf zuriat: peruntukan undang-undang dan pelaksanaannya di Malaysia - Mohamad, Nor Asiah (2019)
Perbincangan kertaskerja ini berkisar tentang kedudukan wakaf keluarga atau wakaf zuriat dalam konteks Syarak dan undang-undang Malaysia masa kini. Objektif perbincangan adalah untuk melihat amalan, cabaran dan mencadang satu kesimpulan tentang sejauhmanakah undang-undang keluarga boleh diamalkan mengambilkira peruntukkan undang-undang yang ada. Kajian lepas menunjukkan evolusi wakaf zuriat dan kajian ini juga menganalisa bagaimana wakaf zuriat menjadi kurang penting dan menjelaskan faktor-faktor yang membawa kepada kelesuan dan pengharaman wakaf zuriat di sesetengah negara Islam dan bukan Islam. Dapatan kajian menunjukkan punca kelesuan adalah kerana wujudnya sikap tidak amanah pemegangtaruh wakaf, kurang kreatif pemegang amanah wakaf dalam menjana harta wakaf, pengaruh penjajah serta peruntukkan perundangan yang agak menyekat perkembangan wakaf zuriat di Malaysia. Kata kunci: wakaf zuriat, pemegang amanah, mutawalli, penjajah