Fenomena Jerebu di Malaysia - Che Man, Mohammad (Ministry Of Health Malaysia, 2019)
Fenomena jerebu adalah kerana terbentuknya partikel-partikel (opalescent) di atmosfera yang kecil berpunca dari pembakaran secara terbuka dan meluas, pelepasan asap-asap dari kilang dan juga pembebasan asap dari kenderaan-kenderaan. Ianya tidak dapat dilihat oleh mata kasar dan berterbangan diudara. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang sangat banyak dan berkumpul, ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.