Kusta – Penyakit menyamar ! – Dr Shaiful Ehsan - Shalihin, Mohd Shaiful Ehsan (The Malaysian Medical Gazette, 2019)
Penyakit Kusta, jarang diperkatakan, namun masih terjadi tanpa kita sedari sehingga ke hari ini. Kusta atau leprosy adalah antara penyakit tertua pernah dihidapi dalam sejarah manusia. Ianya disebabkan oleh jangkitan kuman bakteria Mycobacterium leprae yang boleh merosakkan kulit, sistem saraf, pernafasan dan penglihatan. Sekiranya tidak dikesan awal dan dirawat, ianya boleh menyebabkan kecatatan pada kaki dan tangan, kebutaan dan akhirnya memudaratkan kualiti kehidupan si penghidap, sama ada dari segi fizikal mahupun emosi oleh kerana pandangan negatif dan stigma daripada masyarakat. Walaubagaimanapun, komplikasi ini boleh dicegah melalui pengesanan awal dan rawatan yang terbukti berkesan.