Ke arah sistem pemerintahan berhemah - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Berhad, 2018)
ISLAM adalah agama yang amat prihatin terhadap keamanan dan keharmonian dalam kehidupan di dunia ini. Perselisihan politik sesama umat Islam tidak seharusnya berpanjangan sehingga ke tahap yang boleh mencetus permusuhan sesama sendiri dalam jangka masa terlalu lama. Setiap parti politik yang dapat meyakinkan rakyat terhadap keupayaan dan kekuatan mereka menerajui negara perlu menumpukan sepenuh perhatian kepada aspek pentadbiran dan pemerintahan secara efektif dan proaktif.