Kekuatan keimanan, perpaduan umat - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2011)
Perpecahan umat Islam akibat perbezaan ideologi politik adalah antara faktor utama yang mendorong umat Islam menjadi semakin lemah kerana perjuangan politik lebih menjurus kepada perebutan kuasa daripada mempertahankan prinsip perjuangan politik yang berteraskan kepada pengukuhan agama Islam. Ini adalah realiti yang wujud dalam masyarakat Islam masa kini.