Fahami bacaan solat untuk tingkatkan khusyu' - Man, Saupi (IIUM Press, 2016)
Solat atau sembahyang merupakan sebuah pentas komunikasi langsung antara seorang hamba dengan Tuannya iaitu Alla Subhanahu wa Ta’ala. Komunikasi ini berlangsung paling kurang lima (5) kali sehari semalam. Manakala bahasanya wajib diselaraskan iaitu bahasa Arab sahaja. Adalah menjadi masalah besar kepada umat Islam yang bukan asalnya bertutur dengan bahasa arab iaitu tidak memahami apa yang diucapkan dalam solat mereka, sedangkan itu adalah tuntutan. Solat yang sempurna adalah yang berlaku serentak pada tiga rukun asas iaitu Qalbi, Qauli serta Fi’li. Qalbi dikaitkan amalan hati. Qauli pula adalah ucapan yang lahir dari hati yang suci. manakala Fi’li merupakan kesanggupan anggota badan memperhambakan diri kepada Allah mengikut fitrah manusia. Masalah besar hari ini kepada seluruh umat Islam bukan berbahasa arab ialah salah komunikasi lantaran hari 9Qalb) tidak memahami ucapan lidah sendiri ketika menunaikan solat. Tidak dinafikan lagi, masalah ini amat memerlukan penyelesaian segera demi memastikan kualiti solat (khusyu’) seluruh umat dewasa ini. Maka atas kesedaran inilah buku kecil panduan Fahami Bacaan Solat untuk Tingkatkan Khusyu’ amat-amat diperlukan. Buku kecil ini merupakan bahan kursus serta bahan bantu sepanjang hayat kepada peserta dalam memandu fahaman bacaan-bacaan berbahasa Arab khusus dalam solat.