Penjelasan Al-Quran Tentang `Manusia` Kajian Tatabahasa Arab Dan Pentafsiran Terhadap Ayat-Ayat Yang Dipilih - Yaacob, Solehah@Nik Najah Fadilah (2006)

(untitled)
`Modal Insan` yang agak dilupakan kebelakangan ini telah menjadi satu isu hangat dan sensasi dalam setiap perbincangan forum-forum dan seminar-seminar semenjak ia diperkenalkan dalam RMK9. `Modal Insan` merupakan suatu bentuk modal yang tidak memerlukan kepada pembelian bahan teknologi atau bahan api untuk membangunkan negara. Ianya telah wujud semenjak wujud sebuah negara. Perkataan `Manusia` atau insane di dalam bahasa Arab berasal dari perkataan `Anisa` yang bermaksud yang boleh didekati atau dijadikan kawan, dari perkataan ini lahirlah perkataan `Insaniyyah` dan `Insani` yang memberi makna `Berperikemanusiaan` dan `Kemanusiaan`.Pendapat kedua pula menyatakan perkataan `Manusia` itu berasal dari perkataan `nasia` yang bermaksud lupa. Namun begitu pendapat ini agak lemah, oleh itu ahli bahasa berpendapat pandangan yang pertama itu lebih sahih.