Kehidupan manusia perlu ada sistem dan nilai - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
Binaan ilmu (kurikulum) yang menepati konsep I mengambil pertimbangan integrasi Ilmu Mengurus Diri (Fardhu Ain) dan Ilmu Mengurus Sistem (Fardhu Kifayah). Allah kurniakan kepada diri manusia kekuatan akal untuk membolehkan manusia berfikir, kekuatan hati untuk membolehkan manusia menimbang dan membuat keputusan dan kekuatan jasad untuk membolehkan amalan berlaku dengan baik.