Perjuangkan hak seiring tanggungjawab - Abd Aziz, Shamrahayu (Berita Harian Sdn. Bhd., 2010)
Antara hak dan tanggungjawab, manakah lebih penting atau kedua-duanya sama penting? Mungkin ada yang menganggap persoalan ini klise dan tidak perlu dibincangkan. Namun, dalam konteks pemerintahan, undang-undang dan hak asasi, ia kekal menjadi isu sehingga hubungkait dan kepentingan kedua-duanya tidak dapat difahami sepenuhnya.