Menjana modal insan kamil model 'jerisah': kajian kes di kolej islam sultan alam shah, klang, Malaysia. - Salleh , Mohamad Johdi (2009)
Menjana modal insan kamil bertaraf internasional merupakan visi Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dalam mendidik pelajar selaras dengan Falsafah Pendidikan Islam, Falsafah Pendidikan Malaysia dan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) Malaysia. Teras pendidikan ini berhasrat melahirkan pelajar yang berketerampilan sahsiah, mahir dalam sains-teknologi, estetika harmoni, optimis-kreatif, dan beramal soleh dengan konsep JERISAH. Semenjak ditubuhkan KISAS menjadi institusi terulung bidang agama Islam yang cemerlang dan menjadi sekolah kluster di bawah penyeliaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Sehubungan dengan itu, kertas kerja ini membincangkan strategi dan perlaksanaan KISAS ke arah merealisasikan visi dan misi luhur tersebut, melalui suatu kajian kes yang dijalankan. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik, temu bual dan pemerhatian terhadap guru-guru, pelajar-pelajar, dan persekitaran sekolah. Dapatan kajian menunjukkan pencapaian akademik pelajar masih cemerlang, aktif dalam pelbagai ko-kurikulum, pelajar berinisiatif tinggi, hubungan baik pelajar-guru, pelajar-pelajar, pelajar-ibu bapa, pelajar-masyarakat, dan komitmen warga sekolah dengan amalan soleh berdasarkan ajaran Islam yang menyeluruh. Semoga kajian ini menjadi panduan kepada semua warga pendidikan khasnya di rantau Nusantara dalam memperkasakan peranan pendidikan Islam syumul menjana insan kamil yang cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat.